Incalzirea apei in piscine

Calculul necesarului de caldura pentru piscine

Tipuri de piscine si parametri climatici

Incalzirea apei din piscina

Se poate considera ca exista doua tipuri de piscine:

 • piscine inchise (piscine montate in interiorul unor cladiri);
 • piscine deschise (piscine montate in aer liber).

Referitor la piscinele in aer liber, cel putin in tarile dezvoltate, din punct de vedere economic si cu traditie indelungata in realizarea si exploatarea unor astfel de piscine, exista o serie de reglementari, care recomanda sau chiar obliga, ca pe timpul neutilizarii piscinelor in aer liber, acestea sa fie acoperite pentru a evita eventuale accidente provocate de caderea persoanelor sau animalelor de companie in piscine.

In viitorul apropiat, asemenea reglementari vor deveni cu siguranta obligatorii si in Romania, astfel incat trebuie sa se tina seama de acest aspect inca din faza de proiectare a sistemelor de incalzire a piscinelor, cu atat mai mult cu cat prezenta acestor sisteme este importanta si pentru comportamentul termic al piscinelor. Exista diverse solutii tehnice pentru acoperirea piscinelor: prelate ancorate, prelate gonflabile, panouri flotante si altele.

Din punct de vedere al calculului necesarului de caldura al piscinelor, se poate considera ca piscinele deschise (in aer liber) prezinta doua perioade de exploatare, caracterizate prin sarcini termice diferite:

 • perioade in care piscina este descoperita (de regula ziua – piscina este utilizata);
 • perioade in care piscina este acoperita (de regula noaptea – piscina nu este utilizata).

Pentru piscinele inchise, in incintele in care sunt montate acestea, conform ASHRAE 1995, temperatura aerului este de maxim 27°C, iar umiditatea relativa a aerului este de cca. 60%. Viteza de circulatie a aerului in jurul piscinelor inchise (marime asimilabila cu viteza vantului in cazul piscinelor deschise) este de cca. 0,1m/s. Pentru piscinele deschise, parametrii climatici sunt cei corespunzatori zonei in care este amplasata piscina, cei mai importanti asemenea parametrii fiind:

 • temperatura aerului (variatie sensibila pe durata zilei si sezoniera);
 • umiditatea absoluta a aerului (mai constanta decat umiditatea relativa);
 • viteza vantului (variatie sensibila pe durata zilei si sezoniera).

In ceea ce priveste viteza vantului, acest parametru este foarte important pentru calculul unor componente ale sarcinii termice ale piscinelor montate in aer liber.

Observatii efectuate in diverse regiuni ale SUA si Canada, pe perioade indelungate de timp, au aratat ca in medie, viteza maxima in timpul zilei este de cca. doua ori mai mare decat viteza minima din timpul noptii, ceea ce indica faptul ca viteza vantului este mai mare ziua decat noaptea. De asemenea, s-a constatat ca in medie, variatia zilnica a vitezei aerului, este aproximativ sinusoidala. Componentele necesarului de caldura al piscinelor sunt:

 • fluxul de caldura datorat evaporarii apei;
 • fluxul de caldura datorat convectiei la suprafata apei;
 • fluxul de caldura transmis prin peretii piscinei;
 • fluxul de caldura necesar pentru incalzirea apei proaspete.

Acestor componente li se poate adauga, in cazul piscinelor deschise, fluxul de caldura datorat radiatiei solare. Pentru determinarea acestor fluxuri termice, avand un caracter foarte variabil atat pe durata zilei, cat si pe durata sezonului in care poate fi utilizata piscina, trebuie sa se tina seama de pozitia variabila a soarelui pe cer, in locul de amplasare a piscinei si de gradul de agitatie a apei din piscina. In continuare, aceste componente ale necesarului termic al piscinei, nu au fost luate in considerare, deoarece contribuie la incalzirea naturala a apei, reducand sarcina termica necesara pentru incalzirea piscinei, iar aceste componente se manifesta numai in zilele insorite.

Pentru mai multe detalii descarca catalogul: Incalzirea apei in piscine